Aktuellt

/ 9 April, 2015

Patrik Andersson

Generalsekreterare Somaliska bandyförbundet

Ett somaliskt bandylag från Borlänge deltar i bandy-VM i Sibirien och får hela världen att le. Visst låter det otroligt? Historien om det första afrikanska landslaget som deltar i ett bandy-VM är lika oväntad som inspirerande. I VM förlorade de fem matcher, gjorde tre mål och släppte in 72, men när de kom hem mottogs de som hjältar. 

Bakom denna otroliga resa finns många människor som lagt ned all sin kraft och energi för att göra detta till verklighet. En av de drivande personerna bakom, det som från början startades som ett integrationsprojekt, är entreprenören Patrik Andersson.  

Borlänge började kännas trångt och främlingsfientligheten förvandlades till kalla siffror när Sverigedemokraterna fick sju mandat i fullmäktige vid senaste valet. Patrik kände att någonting positivt behövde göras. 

Den 13 maj 2013 skickade Patrik Andersson ut pressmeddelandet: ”Somalia blir det första land från Afrika som deltar i ett bandy-VM”. Projektet fick stor uppmärksamhet från första början och många ifrågasättande röster hördes. Men Patrik och de andra i laget hade bestämt sig för att de skulle lyckas och det fanns inget som kunde stoppa dem.

Hör Patrik berätta om projektet som skapat ett öppnare Borlänge och som skänkt hopp och glädje till så många människor.