Aktuellt

/ 9 April, 2015

Emil Lindgren

En av världens mest tekniska mountainbike-cyklister

Därför är Emil vår inspiratör:

Emil Lindgren är en av världens mest tekniska mountainbike-cyklister och bor i Säter. Sitt första SM-guld tog han när han var 12 år och sedan dess har han tagit medalj i varje mästerskap som arrangerats i Sverige. Han har dessutom en VM- silver medalj i MTB cross country och under 2014 blev han utsedd till Årets manliga idrottare på Dalarnas idrottsgala. Emil har under sin karriär tagit 47 medaljer, varav 27 guld vilket troligtvis gör honom till Sveriges medaljrikaste cyklist. Med 150 resdagar per år runtom i världen längtar han alltid hem till Säter där han kan cykla på milslånga skogsvägar och vara nära sin familj.

Emil föddes 1985 och växte upp i Säter. Trots att det var mest motorcross och ishockey som fyllde hans fritid så hamnade han tillslut i cykelklubben CK Naten i Säter som 11-åring. Han var ingen större talang det första året men som 12-åring började han vinna tävlingar. Efter tre år på cykelgymnasiet i Skara och några år utomlands, bland annat i Italien och Tyskland har han sedan två år tillbaka hittat tillbaka till tryggheten i Säter. Här spenderar han sin lediga tid och kan fokusera på träningen och familjen. Emil driver också företaget Emil Lindgren Racing där han erbjuder föreläsningar, kurser och motivation till alla som vill lära sig att cykla eller bli bättre på det tekniska.

Emil har jobbat som proffscyklist i 11 år och trivs med det liv han lever. Så länge han har jobb ser han ingen anledning att sluta förrän tidigast 2020. Då drömmer han och sambon Anna om att öppna en fritidsgård för ungdomar där hälsa och idrott står i fokus. Han menar att det behövs fler vuxna som kan se ungdomars styrkor och talanger istället för att fösa in dem i ett fack där de kanske inte utnyttjar sin fulla potential.

Det är inte många av Emils cykelkollegor utomlands som tror honom när han berättar att han ofta har en älg på besök i trädgården och att han kan cykla i fem timmar utan att möta en enda bil på vägen.

– Det är charmen med att bo här, naturen är alltid nära och det är precis så jag vill ha det. Jag är inte ensam om att trivas väldigt bra i Falun Borlänge-regionen, säger Emil.