Aktuellt

/ 9 April, 2015

Lisa Mossfeldt Scheltdorf

En av grundarna till Magasinet

Därför är Lisa vår inspiratör:Lisa Mossfeldt Scheltdorf bor i Falun med sin man och tre döttrar. Hon är uppvuxen i Leksand och Falun och efter 12 år i Stockholm beslöt hon sig, tillsammans med sin man för att återvända hem till Falun. Men hon saknade den puls av kulturliv som storstaden hade gett henne och tillsammans med några andra hemvändare startade hon upp en av regionens största arenor för samtidskultur, Magasinet. 

Hej Lisa, berätta lite om dig självJag bor i Falun med min man och döttrar. Jag har bott i Leksand, Uppsala, 12 år i Stockholm och fyra år i Paris. Jag är en riktig frankofil, jag älskar kulturen, debatten och språket! Jag har jobbat som översättare och som redaktör och har även en jur. kand. i bagaget. I dag arbetar jag som projektledare för Magasinet i Falun och brinner för att göra Falun och Dalarna till en ännu mer spännande plats att besöka och bo på. Jag har tillbringat största delen av min uppväxt i Falun men hade faktiskt inga tankar på att flytta tillbaka. Det var min man, som är stockholmare som väckte idén om att flytta till Falun och lyckades övertala mig. Vi flyttade med barnen från lägenhet i Stockholm, till hus och gräsmatta i Falun. Det har vi inte ångrat en sekund.

Berätta lite om MagasinetDe flesta av oss på Magasinet är hemvändare som kom tillbaka till Falun och upplevde att det saknades en arena för samtidskultur. Vi saknade den puls och spänning som samtidskulturen bidrar till och som man faktiskt är bortskämd med i en storstad. Därför startade vi Magasinet. Jag tror att det var mycket enklare för oss att etablera oss i en mindre stad än i storstaden. Här fyllde vi en lucka och ett behov, vi blev ett komplement till de mer traditionella besöksmålen. I Stockholm är ju utbudet av kulturaktörer så mycket större och därmed även konkurrensen. Nackdelen här i Dalarna är naturligtvis att publikunderlaget är mindre. Vi kan inte vara ett Fotografiska, utan måste ha en bred och kvalitativ verksamhet för att överleva. Å andra sidan är det just bredden vi vill åt. Kärnan i Magasinets verksamhet är samtidskultur i olika former. Vi arrangerar bland annat konserter och utställningar, workshops och föreläsningar. Vi vill ta hit människor som kan inspirera oss som bor här och så vill vi å vår sida göra bra saker som kan inspirera andra. Vi jobbar även med regionala projekt, som Dalarna Modern där vi samlar och synliggör samtida daladesign och Dalarna Art Trail som är en guide till sommar-Dalarnas mest spännande utställningar. Vi är en liten kärntrupp som under många år envetet jobbat med det vi tror på, satsat på de artister vi tycker om och samarbetat med bra personer/aktörer. Det har visat sig att det faktiskt är många andra som gillar det vi gillar och vi får väldigt mycket uppskattning för det vi gör. Vi har dock ingen jättebudget och gör det mesta själva, från att rita och bygga utställningar till att lägga matta och städa toaletter.

Vi har också ett gott samarbete med många delar av det regionala näringslivet, Det finns på många håll ett starkt intresse för att stötta kulturen i regionen. Min drivkraft är att få göra det jag vill och tror på. Jag kan inte tänka mig ett roligare och mer tillfredsställande jobb, men det är långt ifrån någon räkmacka. Bakom varje arrangemang ligger många timmars hårt arbete. Några av de bästa minnena från Magasinet är Håkan Hellströms konserter och Silvana Imam, en överraskande och överrumplande naturkraft. I framtiden ser jag gärna fler gränsöverskridande arrangemang där olika uttrycksformer möts. Varför inte Cirkus Cirkör och Kungliga Operan i en maffig mix!  

Berätta lite om fotoutställningen ”Magasinet foto x 3” som ni arrangerar i sommar.Vi är jätteglada och stolta över att få visa tre av Sveriges absolut främsta fotografer på Magasinet i sommar: Helena Blomqvist, Magnus Wennman och Nygårds Karin Bengtsson. Det är en poetisk, vacker och stark utställning med barnet i fokus. Förutom att vara tre av Sveriges mest ansedda fotografer har samtliga sina rötter i Dalarna. Magnus är uppvuxen i Svärdsjö utanför Falun, men har i dag världen som arbetsplats. Helena kommer från Smedjebacken, men bor och arbetar numera i Stockholm. Nygårds Karin Bengtsson härstammar från Garsås utanför Mora och har sin bas i Skåne. Det är fotokonst som rymmer många olika dimensioner och bilder som berör på djupet, helt enkelt en utställning man inte får missa. Magasinet Foto x 3 är ett samarbete med Fotografiska i Stockholm och Falun Borlänge-regionen AB är vår utställningspartner.

Vad är det bästa med Falun Borlänge-regionen? Det som håller mig kvar i regionen är definitivt Magasinet. Jag har flyttat en del och vet att jag kan känna mig hemma på många olika platser. Men för mig är Falun intimt förknippad med Magasinet och det är något jag inte hittar någon annanstans. Dessutom tycker jag att Falun är en bra plats för mina barn att växa upp på. Jag gillar att det finns ett rikt utbud av vinteraktiviteter, så som skridskoåkning på Runn, längdskidåkning på Lugnet och utförsåkning i Romme Alpin. Däremot tycker jag att (stads)miljön kan förbättras vad Falun beträffar. Jag är övertygad om att vi människor påverkas av miljön vi lever i och jag önskar att det satsades på kvalitativ arkitektur i större utsträckning. 

Hur ser framtiden ut?Ljus, trots att mycket känns skakigt i omvärlden just nu. Om fem år tror jag att jag fortfarande arbetar med Magasinet, verksamheten har vuxit och vi är en experimentell kulturarena som räknas även i internationella sammanhang.