Aktuellt

/ 9 April, 2015

Ida Svärdström

Egenföretagare- Keramiker och inredare

Därför är Ida vår inspiratör:

Ida växte upp i den lilla byn Boda i Svärdsjö utanför Falun. Efter studenten flyttade hon till Stockholm men hon längtade tillbaka till Dalarna. Idag bor hon med sin man på en gård i Bengtsheden, bara någon kilometer från gården där hon växte upp. Där driver hon det egna företaget ”Ida Svärdström” som keramiker och inredare.

Berätta lite om dig själv.Jag heter Ida Svärdström och bor i Bengtsheden utanför Falun med min man. Vi bor i ett hus som vi köpte för 8 år sedan och har sedan dess lagt många renoveringstimmar på renoveringar som både drivits av mitt inredningsintresse och husets behov. Efter att ha jobbat med olika yrken, bland annat som butikschef, visual merchandiser, värderare och inredare valde jag att studera entreprenöriellt företagande och under studietiden startade jag mitt företag som jag idag driver. Jag jobbar som keramiker och inredare. Kreamiken tillverkar jag hemma i min verkstad som jag byggt på gården.

Både jag och min man är uppväxta i byn Boda som bara ligger nåpgon kilometer från där vi bor idag. Våpra föräldrar bor fortfarande kvar vilket känns tryggt. Men vi har inte alltid bott här, efter studenten flyttade vi till Stockholm, vilket vi är väldigt glada för idag, för det fick oss att inse att vi har det ju väldigt bra hemma i Dalarna, bland nära och kära och nära till natur och frisk luft.

Jag har alltid drömt om att ha eget företag och anledningen till det är att jag genom åren haft tusen affärsidéer. Kreativitet och inredning har alltid varit min passion, i olika former men det var först när jag hittade leran och drejskivan som jag insåg att livet som egen företagare skulle bli verklighet. Där föll jag pladask och började arbetet med att bygga mitt eget varumärke. Jag satsade intensivt i början och fick ganska snabbt stor uppmärksamhet inom det segmentet jag ville nå vilket ledde till spännande samarbeten. Jag granskade mig själv och satte personliga målstolpar tidigt i processen. Dessa mål var inte bara kopplade till ekonomi utan på mer specifika plan, tex bli omtalad i någon specifik tidning eller av en specifik blogg. Dessa mål blev snabbt uppfyllda och jag har nu till och med vunnit utmärkelsen årets designpristagare där en av mina kollektioner kammade hem priset ”årets brukskeramik”. 

1.      Jag heter Ida Svärdström och bor i Bengtsheden utanför Falun med min man. Vi bor i ett hus som vi köpte för 8 år sedan och har sedan dess lagt många renoveringstimmar på, renoveringar som både drivits av mitt inredningsintresse och husets behov.

 

Efter att ha jobbat med olika yrken, bland annat som butikschef, visual merchandiser, värderare och inredare valde jag att studera entreprenöriellt företagande och under studietiden startade jag mitt företag som jag idag driver. Jag jobbar idag som keramiker och inredare. Keramiken tillverkar jag hemma i min verkstad som jag byggt på gården.

 

Både jag och min man är uppväxt i byn Boda som bara ligger någon kilometer från vårt hus idag. Där bor fortfarande våra föräldrar kvar vilket känns fint och tryggt. Men vi har inte alltid bott här. Efter studenten flyttade vi till Stockholm, vilket vi är väldigt glada för idag, för det fick oss att inse att vi ju har det väldigt bra hemma i Dalarna, bland nära och kära och nära till natur och frisk luft! 

Vad är det som håller dig kvar i regionen?Jag har under större delen av mitt liv bott i denna region och trivs väldigt bra här. Här har jag byggt upp mitt liv tillsammans med nära och kära vilket gör att jag nog aldrig skulle kunna flytta härifrån. Regionen är liksom inte opersonlig och allt finns i lagom skala. Sen har vi sådan vacker natur här och byggnaderna som vi omges av. Jag har under det senaste året vandrat mycket i skog och natur hemikring och insett hur enormt många magiska platser vi har bakom husknuten. 

Vad kan förbättras? Jag tycket att kontakten mellan kommunen och mindre företag kan förbättras då jag själv aldrig varit i kontakt med kommunen. Ansvaret ligger såklart hos mig som företagare men det vore trevligt med ett första ”välkommen in till företagslivet” från kommunen när man startar företag, där man får en presentation av olika tips och kontakter. Detta tror jag skulle främja företagarklimatet i regionen och ge en mer inkluderande känsla.

Har du någon favoritplats i regionen?Jag måste nog säga hemma då jag älskar att vara hemma.

 

Hur ser framtiden ut? Vad gör du om fem-tio år? Jag hoppas att jag kan fortsätta dreja men även utveckla företaget och mitt formskapande genom att kunna designa föremål i andra material.