Aktuellt

/ 9 April, 2015

Daniela och Artur

Daniela jobbar som tandläkare och Artur arbetar med projektstöd inom Leader vid Länsstyrelsen Dalarna.

Därför är Daniella och Artur våra inspiratörer:

Portugiserna Daniela och Artur har funnit sig väl till rätta i sina nya liv och i sitt nya land. Det som från början bara skulle bli två år i Sverige har nu blivit sex för Daniela och fyra för Artur. Nu letar de hus i Falun och har bestämt sig för att stanna.

Det var på tandläkarhögskolan i Porto hemma i Portugal som Daniela kom i kontakt med Sverige via Landstinget Norrbotten. Hon erbjöds arbete och efter en prövoperiod som tandsköterska tackade hon ja och flyttade med sin nyanskaffade tandläkarexamen till Överkalix.

Efter två år var Artur redo att flytta 4 400 kilometer till sin norrbottniska Daniela. Eftersom han hade lastbilskort var det inte svårt att få jobb.

Men Överkalix började kännas trångt och när Artur och Daniela fick höra talas om att Landstinget Dalarna rekryterade tandläkare mejlade de iväg sina CV:n. Kort därefter blev de inbjudna att besöka Dalarna och i april 2012 gick flyttlasset till Falun.

Daniela fick snabbt jobb som tandläkare och Artur, som är ekonom fick hjälp av Rekryteringslots Dalarna och arbetar idag med projektstöd inom Leader vid Länsstyrelsen Dalarna.

Båda uppskattar den lugnare livsstilen i Falun. De är inga storstadsmänniskor, utan gillar naturen och att kunna cykla till jobbet.  Eftersom de har flyttat till ett land där det finns snö, så var det självklart att de skulle lära sig att åka skidor. Artur har även deltagit i Siljan Snowshoe Race och mountainbiketävlingar i Rättvik och Falun.  

Daniela och Artur säger att de har lärt sig att leva på ett annat sätt. De känner att de passar i Sverige och att de vill leva sina liv här. Men ibland blir hemlängtan stor, så till Portugal måste de åka ibland, i alla fall till jul och på sommaren.