Aktuellt

/ 16 October, 2018

Dalarnas SYV-dag

42 SYV med representation från alla Dalarnas 15 kommuner hängde med Arbetsmarknadskunskap och Region Dalarna på en fullspäckad dag hos Clas Ohlson DC i Insjön.

Studie- och yrkesvägledarna har en nyckelroll när det kommer till det övergripande målet med Arbetsmarknadskunskap, att inspirera fler elever till medvetna studie- och yrkesval. Deras erfarenheter av hur SYV fungerar som hela skolans ansvar på skolorna i länet är viktig input för det fortsatta arbetet. Eleverna är fortsatt huvudmålgrupp samtidigt som erfarenheter från de fyra första åren tas tillvara för att utveckla arbetet. Dessa används för att lyfta upp frågan på dagordningen och skapa metoder och arbetssätt som kopplar SYV till allas vardag i skolan. Arbetet är i olika skeden i de tio kommuner som Arbetsmarknadskunskap verkar i. Avesta, Säter, Leksand och Ludvika sticker ut som goda exempel där man samlar grupper med kommun/skolchefer, rektorer, utvecklingsledare, SYV och andra viktiga funktioner för att gemensamt ta sig an frågan och se till att studie- och yrkesvägledning blir hela skolans ansvar.

På måndagen den 15 oktober hade Arbetsmarknadskunskap förmånen att tillsammans med Region Dalarna bjuda in studie- och yrkesvägledare från alla 15 dalakommuner till Clas Ohlson DC i Insjön som stod värd för dagen. Clas Ohlson DC är en av de 35 samarbetspartners som är med och gör Arbetsmarknadskunskap möjligt. HR-chef Niklas Walfridsson hälsade välkommen och tog tillsammans med proffsiga guider med deltagarna på en rundtur i det högteknologiska lagret, där fick de bland annat träffa de självkörande truckarna Clas och Elsa. Lunch serverades på Insjöns hotell och under eftermiddagen presenterade Ulrik från Ungdomsbarometern den undersökning om SYV som gjordes i Dalarna i våras där många av studie- och yrkesvägledarna deltog. Undersökningen visar bland annat att den kommande generationen arbetstagare är vana att få vara med och bestämma och välja själva, i mycket högre utsträckning än tidigare generationer. – en viktig insikt för alla som jobbar med att deras val och beslut ska vara medvetna.