Kompetensförsörjning

Precis som många andra regioner utmanas Dalarna av svårigheten att rekrytera rätt kompetens. Prognosen visar envist att vi är många som behöver göra vårt yttersta för att skapa balans mellan behovet och tillgången på arbetskraft.

Här och nu är vi beroende av att locka kompetens till vår region. Om vi tittar bara några år framåt blir vi snabbt förvissade om att vi behöver inspirera ungdomar att välja ett framtidsyrke som både tryggar deras inkomst och fyller de platser som behövs för en bibehållen välfärd och en god samhällsstruktur. Prognosen säger att det inte räcker bara med våra unga, vi behöver också stötta och utbilda de människor som idag står en bit ifrån arbetsmarknaden. Alla behövs, för allas skull.

Det är precis allt det här vi jobbar och brinner för. Bland annat.

Pågående projekt och insatser

Kompetensförsörjningen är beroende av riktade utvecklingsinsatser, strategiska beslut, ökad och spridd kunskap samt satsningar som tar till vara på all arbetskraft. Alla behövs för att vi ska kunna möta utmaningarna i Dalarna. Här är våra bidrag just nu.

Egenmaktsarenan i Dalarna bidrar till ökad kunskap kring metoder för att minska utanförskap och öka inkludering. Under det treåriga projektet kommer 300 personer delta, där målsättningen är att skapa förutsättningar för stegförflyttningar mot egen försörjning. Projektet är finansierat av Europeiska Socialfonden.

Lyftkraft 2.0 erbjuder små och medelstora företag i Dalarna kostnadsfri eller kostnadsreducerad kompetensutveckling. Inom projektet inryms både öppna och specifikt efterfrågade utbildningar. Projektet drivs av Falun Borlänge-regionen, finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF) och pågår fram till slutet av 2025.

UngKraft är ett projekt som vill förebygga skolavhopp och hjälpa elever att välja ”rätt” utbildning till gymnasiet. Projektet riktar sig i synnerhet till de elever som riskerar att inte uppnå behörighet till gymnasiet. De får extra stöd från elevcoacher på skolan, som motiverar, coachar och fångar upp elevers enskilda behov. Projektet är finansierat av Europeiska Socialfonden.

Projekt Växtplats LSS ska utbilda alla medarbetare som ger stöd och omsorg till personer med funktionsnedsättning för delaktighet och lika levnadsvillkor. I tätt samarbete med Yrkesresan Dalarna och delprojektledare i kommunerna stödjer FBR kommunerna med en välfungerande struktur för genomförande och möjliggör en tidig implementering av utbildningen Yrkesresan Funktionshinderområdet Utförare.

Arbetsmarknadskunskap är ett nationellt koncept med uppdraget att förbereda eleverna inför arbetslivet. Det kräver samverkan, tid och resurser. Arbetsmarknadskunskaps roll är att tillföra arbetsgivarperspektivet till skolans vägledningsarbete på ett enkelt, inspirerande och smart sätt. 

Masa dig hem är ett initiativ och en kampanj för att locka utflyttade masar och kullor tillbaka till Dalarna. Givetvis välkomnar vi alla andra som också skulle vilja bygga bo här! Medverkande kommuner är Borlänge, Falun, Säter, Gagnef, Mora och Orsa kommun.