Arbetsmarknadskunskap Dalarna och Sandviken
Arbetsmarknadskunskap är ett nationellt koncept och är arbetsgivarnas röst i klassrummen där vi inspirerar och motiverar elever till att göra genomtänka studie- och yrkesval. Genom vår beprövade metodik, genomtänkta pedagogik och samverkan med näringslivet, kompletterar Arbetsmarknadskunskap skolans uppdrag och effektiviserar mötet mellan skola och arbetsliv.

Idén är enkel
Prata med unga om jobb och framtid ur ett arbetsgivarperspektiv!
Arbetsgivare har idag stora anställningsbehov, ändå står många ungdomar utan jobb. Här finns ett problem. Missmatchen på arbetsmarknaden är ett gemensamt problem, men vi tror att vi kan lösa det. Vi tar oss an frågan i samarbete med kommuner och ett antal arbetsgivare och branschorganisationer. Syftet är att inspirera och informera unga om arbetsmarknaden för mer medvetna studie- och yrkesval och för att fler ska upptäcka regionens möjligheter.
Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss
Vad är det vi gör?
Arbetsmarknadskunskap är bryggan mellan skola och arbetsliv. Bryggan där arbetsgivare kan nå fram med sina budskap till framtidens arbetskraft och där ungdomar kan få insyn och förståelse för vad som krävs i det framtida arbetslivet.
Exempel på aktiviteter
- Målgruppsanpassade inspirationslektioner för elever från årskurs 4-9 i grundskolan och år 1-3 på gymnasiet.
- Branschfördjupande föreläsningar inom vård, teknik, pedagogik och industri.
- Föräldramöten för ökad kunskap om arbetsmarknadens förutsättningar hos vårdnadshavare i syfte att stärka ungas stödsystem inför framtidsval.
- Föreläsningar och workshops för skolpersonal i syfte att öka kunskapen om arbetsmarknadens förutsättningar kopplat till utbildningssystemet och därigenom stärka skolans uppdrag att nå målet om att studie- och yrkesvägledning är skolans hela ansvar.
- Föreläsningar Gen Z/Attraktiv arbetsgivare – vilka är dagens unga, vad tänker dem och hur kan arbetsgivare attrahera dem?
Nationell rapport 2024
Skolungdomars framtid på arbetsmarknaden
Sveriges arbetsmarknad lider av kompetensbrist. Årets rapport från Arbetsmarknadskunskap slår fast att ungdomars val har påverkat, och fortsättningsvis kommer att påverka, den rådande kompetensutmaningen. Rapporten ger oss insikter och kunskap om den målgrupp som skulle kunna vara en stor del av lösningen på Sveriges kompetensbrist. För att skapa förändring så måste vi förstå vad som behöver förbättras!
Om Arbetsmarknadskunskap Dalarna och Sandviken
- Nuvarande avtalstid 2024-2026
Finansiering
Deltagande kommuner och företag.
Syfte
Stärka kompetensförsörjningen genom att vara en länk mellan unga och näringslivet.
Mer om konceptet
Jakten på Dalarnas och Sandvikens framtid!
Vilka jobb finns det och hur tar man sig dit? Vi tar oss an frågan i samarbete med kommuner och ett antal arbetsgivare och branschorganisationer. Syftet är att inspirera och informera unga om arbetsmarknaden för mer medvetna studie- och yrkesval och för att fler ska upptäcka regionens möjligheter.
Bakgrunden till satsningen är de utmaningar vi ser i samhället i dag, så som låg utbildningsnivå, brist på nyckelkompetenser, begränsad inflyttning och stora pensionsavgångar. Såväl näringsliv, som kommuner och region har stora problem att rekrytera. Att komma till rätta med glappet mellan vad arbetsmarknaden efterfrågar och vad framtidens arbetskraft väljer att studera är avgörande för regionen och kommunernas framtid. Utan möjlighet att rekrytera rätt kompetens hämmas näringslivets utveckling och arbetslösheten ökar när elever väljer yrken som inte efterfrågas.
I satsningen får elever ta del av inspirerande föreläsningar med våra kommunikatörer om hur arbetsmarknaden ser ut och vilka vägar som leder till jobb. Föreläsningarna stärker även kopplingen mellan skola och arbetsliv, och ger eleverna en bättre förståelse för vilka yrken som efterfrågas. Satsningen bidrar till en ökad kunskap om arbetsmarknaden och ökar motivationen hos eleverna att fullfölja sina studier.
Föräldrar får samma information som deras barn för att stödja och påverka deras framtidsval, eftersom föräldrar är en viktig påverkansfaktor. Satsningen inkluderar också ett fokus på jämställdhet och lyfter fram de många attraktiva jobbmöjligheterna i regionen, kombinerat med ett rikt liv utanför arbetet.
Vidare läggs fokus på implementering av Arbetsmarknadskunskap i skolans ordinarie verksamhet, kommunernas studie- och yrkesvägledare bjuds bland annat in till Dalarnas SYV-dag varje termin.
För att öka attraktiviteten hos arbetsgivare och organisationer får de ta del av ungdomars attityder och tankar kring arbetsmarknaden genom våra föreläsningar för arbetsgivare samt Arbetsmarknadskunskaps nationella analys som görs varje år och som du kostnadsfritt kan ladda ner här: Rapport 2024 | Arbetsmarknadskunskap
Arbetsmarknadskunskap är ett nationellt koncept där över 90 kommuner ingår och där just vi arbetar i elva av dessa; Falun, Borlänge, Gagnef, Säter, Ludvika, Avesta, Hedemora, Vansbro, Malung-Sälen, Älvdalen och även Sandviken. 38 arbetsgivare och organisationer, inom privat och offentlig regi, finns med som samarbetspartners i arbetet. I konceptet har det digitala samtalsverktyget dittyrke.se tagits fram.
Läs gärna mer om konceptet på arbetsmarknadskunskap.se
Vill du veta mer? Kontakta vår verksamhetsledare Ida Söderlund.

Ida Söderlund
Verksamhetsledare
ida.soderlund@fbregionen.se
0243-24 80 54 | 076-610 93 58