Projekt för att stärka Dalarna
Falun Borlänge-regionen jobbar för tillväxt och utveckling i Dalarna. Genom strategiska projekt och samarbeten inom kompetensförsörjning, näringslivsutveckling och infrastruktur förbättrar vi förutsättningarna för företag och invånare.
Här finner du en översikt över våra pågående projekt som bidrar till en hållbar, innovativ och konkurrenskraftig Falun Borlänge-region, som vi driver på uppdrag av våra ägare, Falu kommun, Borlänge kommun, Säters kommun och Gagnefs kommun.




Egenmaktsarenan Dalarna
Egenmaktsarenan i Dalarna bidrar till ökad kunskap kring metoder för att minska utanförskap och öka inkludering. Under det treåriga projektet kommer 300 personer delta, där målsättningen är att skapa förutsättningar för stegförflyttningar mot egen försörjning. Projektet är finansierat av Europeiska Socialfonden.
Lyftkraft 2.0
Lyftkraft 2.0 erbjuder små och medelstora företag i Dalarna kostnadsfri eller kostnadsreducerad kompetensutveckling. Inom projektet inryms både öppna och specifikt efterfrågade utbildningar. Projektet drivs av Falun Borlänge-regionen, finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF) och pågår fram till slutet av 2025.
UngKraft
UngKraft är ett projekt som vill förebygga skolavhopp och hjälpa elever att välja ”rätt” utbildning till gymnasiet. Projektet riktar sig i synnerhet till de elever som riskerar att inte uppnå behörighet till gymnasiet. De får extra stöd från elevcoacher på skolan, som motiverar, coachar och fångar upp elevers enskilda behov. Projektet är finansierat av Europeiska Socialfonden.
Växtplats LSS
Genom icke-diskriminering, tillgänglighet och jämställdhet ska projektet möjliggöra för alla berörda medarbetare att delta i utbildningen på lika villkor. I tätt samarbete med Yrkesresan Dalarna och delprojektledare i kommunerna stödjer FBR kommunerna med en välfungerande struktur för genomförande och möjliggör en tidig implementering av utbildningen Yrkesresan Funktionshinderområdet Utförare.
Arbetsmarknadskunskap Dalarna & Sandviken
Arbetsmarknadskunskap är ett nationellt koncept med uppdraget att förbereda eleverna inför arbetslivet. Det kräver samverkan, tid och resurser. Arbetsmarknadskunskaps roll är att tillföra arbetsgivarperspektivet till skolans vägledningsarbete på ett enkelt, inspirerande och smart sätt.
Infram - Infrastrutkur för framtiden
Infram är en påverkansgrupp för strategiska satsningar på väg- och järnvägsnätet i Bergslagsregionen. Sedan 2017 har vi arbetat strategiskt för att skapa opinion i frågor som rör infrastrukturen i Sveriges midja samt viktiga stråk med koppling till Bergslagen.
Infram är engagerade i:
- Partnerskap Bergslagsbanan
- Dalabanans Intessenter
- Partnerskap E16
- Partnerskap Bergslagsdiagonalen
Ökad Handelskraft 2.0
Ökad Handelskraft 2.0 erbjuder små och medelstora företag inom handel- och servicenäringen kostnadsfria utbildningar, coachning och företagsrådgivning. Det kan exempelvis vara coachning kring din ekonomi, utbildningar i digital marknadsföring eller rådgivning som rustar ditt företag för framtiden.