UngKraft
UngKraft är ett projekt som stötttar och inspirerar elever i årskurs 8 och 9. Projektet vill förebygga skolavhopp och hjälpa elever att välja ”rätt” utbildning till gymnasiet. Projektet riktar sig i synnerhet till de elever som riskerar att inte uppnå behörighet till gymnasiet. De får extra stöd från elevcoacher på skolan, som motiverar, coachar och fångar upp elevers enskilda behov. I projektet ingår också förstärkt arbetsmarknadskunskap, som ska öka elevernas medvetenheten och kunskap inför gymnasievalet.
Frånvaron i skolan, en växande utmaning
Det finns många elever som inte kommer till skolan, trots att de vill. Frånvaron är ett komplext problem, där psykisk ohälsa, stress och en otrygg skolmiljö är några av de bidragande orsakerna till att elever inte klarar av komma till skolan.
Den ökande frånvaron är ett allvarligt problem både för den enskilda ungdomen och för samhället. Alla behövs för att vi ska klara av utmaningen med kompetensförsörjningen. Tidiga insatser i skolan är inte bara viktig, det är en förutsättning för att vår region ska ha välmående unga som vill och kan arbeta.
Elevcoacher stöttar elever i skolan
En elevcoach är ett professionellt stöd i skolan som arbetar nära elever för att stärka deras närvaro, motivation och skolanknytning. Rollen är ofta relationsbaserad och flexibel, och kan anpassas utifrån skolans behov och elevens situation. Elevcoachen bygger trygga och tillitsfulla relationer med elever – särskilt med dem som har hög frånvaro, låg motivation eller befinner sig i riskzon för att inte klara skolan. Coachen finns där som en stabil vuxenperson att prata med, bolla tankar och få stöd av i både skolrelaterade och personliga frågor.
Elevcoachen fungerar också som en länk mellan elev, vårdnadshavare, lärare, elevhälsa och ibland externa aktörer (ex. socialtjänst, BUP). Till skillnad från pedagoger och elevhälsopersonal har elevcoachen till uppgift att stötta de elever som behöver extra stöd. Det kan handla om att möta eleven på raster, följa med till lektioner, finnas tillgänglig i korridoren, hämta eleven hemma, ta promenader och göra studiebesök.
Förstärkt arbetsmarknadskunskap
Genom att stärka arbetsmarknadskunskapen ger vi elever bättre förutsättningar att välja klokt för sin framtid, känna sig trygga i sina val och se skolan som en meningsfull väg mot självständighet och egen försörjning. Genom föreläsningar, aktiviteter och dialog ger vi ökad valkompetens till elever på högstadiet, viktigt för varje elev och minst lika viktigt för kompetensförsörjningen, där många branscher står inför ett stort rekryteringsbehov.
Om UngKraft
- Projekttid: 2023-2026
Finansiering
Europeiska Socialfonden (ESF) och Falun Borlänge-regionen AB.
Mål med projektet
Målet är att fler elever ska klara gymnasiebehörigheten under högstadietiden. De förstärkta lektionerna i arbetsmarknadskunskap ska tillsammans med de coachande insatserna också öka elevernas motivation för att klara av skolan och hitta hållbara vägar mot utbildning och en etablering på arbetsmarknaden.
Mer om projektet
Alltför många elever lämnar skolan i förtid och andelen elever som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet ökar. Många arbetsgivare i Dalarna behöver anställa men har svårt att hitta rätt kompetens samtidigt som många står utanför arbetsmarknaden. Det finns alltså stora möjligheter för länets ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden under förutsättning att de fullföljer en gymnasieutbildning.
Hur eleverna trivs i skolan hänger mycket ihop med skolmiljön, men också deras allmänna välbefinnande och psykiska hälsa. Det finns en stark och dubbelriktad koppling mellan de ungas mående och benägenheten att göra ett skolavbrott.
Syftet med projektet UngKraft är att förebygga skolavhopp och hjälpa eleverna att välja ”rätt” utbildning till gymnasiet”. Projektet är 3-årigt med start 1 mars 2023 och avslut 28 februari 2026.
För att nå målen har projektet fått resurser att stödja eleverna både i helklass och enskilt. Alla elever få ta del av lektioner med Arbetsmarknadskunskap en gång per termin. Lektionerna ska ge kunskap om arbetsmarknaden, bristyrken i närregionen, aktuella trender, arbetsgivarnas krav och vikten av en gymnasieutbildning. Men det kanske allra viktigaste är att motivera och peppa eleverna att jobba vidare i skolan, utifrån sina förutsättningar.
För att stötta enskilda elever som riskerar att inte klara behörighet till gymnasiet eller hoppa av skolan har respektive skola en eller två elevcoacher. Elevcoacherna ska vara vuxna person som stöd för elever som har det lite jobbigare och riskerar skolavhopp. Elevcoachen hjälper eleven vidare genom att coacha, motivera, stötta och vägleda i studierna under hela högstadietiden. Andra insatser kan bli aktuella utifrån de enskilda elevernas behov. En ambulerande coach som stärker upp på alla skolor, vid behov, kommer också ingå i projektgruppen.
Verksamhet kommer att bedrivas på Djuråsskolan i Gagnef, Klockarskolan i Säter, Forssaklackskolan i Borlänge och Västra skolan i Falun. Projektet kommer att följa eleverna i två årskullar under årskurs 7 – 9, med start våren 2023.
Förutom stöd till elever kommer projektet också göra insatser för lärare, studie- och yrkesvägledare och annan personal som eleverna möter på skolan. Tanken är att skapa en mötesplats för lärande, erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling mellan de deltagande skolorna. Projektet anammar ett processinriktat arbetssätt för att succesivt kunna förbättra och optimera insatserna utifrån elevernas behov. Arbetssättet innebär också att projektets planerade insatser synkas med pågående arbete i skolan och med andra aktörer som är involverade i målgruppen.
Genom att projektet integreras på detta sätt med det ordinarie arbetet stärks möjligheterna till övergång i ordinarie verksamhet. Arbetssättet bidrar också till att säkerställa relevans och implementering av modellerna hos andra intressenter från utbildningssidan samt regionala aktörer med koppling till kompetensförsörjnings- och utbildningsfrågor.
Målet är att fler elever ska klara gymnasiebehörigheten under högstadietiden. De förstärkta lektionerna i arbetsmarknadskunskap ska tillsammans med de coachande insatserna också öka elevernas motivation för att klara av skolan och hitta hållbara vägar mot utbildning och en etablering på arbetsmarknaden.

Mika Söderström
Projektledare
mika.soderstrom@fbregionen.se
0243-24 80 57