Egenmaktsarenan Dalarna
Invånare i utanförskap har ofta en flerdimensionell utmaning bestående av arbetslöshet, ohälsa och ofta begränsade språkkunskaper. Styrkan i problemställningen kräver ett närmare arbetssätt med kapacitet att arbeta med flera problem samtidigt, parallella processer. Stödet för invånaren behöver utformas utifrån individens egna förutsättningar för lärande och förmågor. Stödet behöver utformas med täta uppföljningar av utveckling för att stötta, motivera, justera och kanske planera för nya insatser och aktiviteter.
NYHETER FRÅN PROJEKTET – JUNI 2025
"Svenska för livet" har gjort stor skillnad för Claudine.


Claudine Nizigama, från Burundi i Östafrika, kom till Sverige 2021. I ett helt nytt land, tagen av omständigheterna det innebär att helt byta, nation, omgivning och kultur, kände sig Claudine otrygg, blyg och ibland rädd. Men tack vare den fina hjälp hon fått i projektet Egenmaktsarenan Dalarna, är hon idag både trygg och framåt – och har dessutom skaffat ett jobb!
Det som är självklarheter och petitesser för oss infödda svenskar, är helt nytt och obekant för de människor som tvingas fly hit från sitt hemland. Saker som att äta måltider tillsammans, svensk tideräkning, traditioner, vardagliga sysslor och rutiner är omöjligt för en nyanländ person att förstå. Lägg sedan till allt annat man måste hantera och lära sig i ett nytt land – och dessutom inte kunna språket – ja, då kanske vi i alla fall kan försöka förstå utsattheten.
Svettades och blev skakig
När Claudine Nizigama kom till Sverige tillsammans med sin familj var det tufft, framför allt eftersom hon inte förstod svenska.
– Jag var rädd, vågade inte säga något eller svara när någon frågade mig saker, svettades och blev skakig, berättar Claudine.
Claudine skrevs i slutet av 2024 in som deltagare i projektet Egenmaktsarenan Dalarna. Då hade hon knappa svenskkunskaper efter en kort tids SFI-studier. Nu, bara några månader senare, möts vi av en utåtriktad och glad kvinna som behärskar det svenska språket bra.
– Min kurs och min kursledare har varit jättebra för mig, jag har lärt mig svenska och kan till och med hjälpa till att tolka här på kursen, ler Claudine.
Egenmaktsarenan Dalarna
Egenmaktsarenan Dalarna, är ett projekt som drivs av Falun Borlänge-regionen med stöd av Europeiska Socialfonden ESF. Samverkande parter är kommunerna Borlänge, Ludvika, Leksand och Falun tillsammans med Region Dalarna genom Fornby Folkhögskola. Syftet med projektet är att bidra till ökad kunskap kring metoder för att minska utanförskap samt öka inkludering. Målsättningen är att skapa förutsättningar, för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, att göra stegförflyttningar mot egen försörjning.
Ett anställningsbevis
Claudine deltar i Egenmaktsarenan Dalarna genom delprojektet ”Svenska för livet” i Leksand. En dag kom hon in i lokalerna och visade stolt upp ett papper för kursledarna, det visade sig vara ett anställningsbevis.
– Jag gick bara in på förskolan Excel och bad att få prata med chefen och sa att jag ville jobba där. Jag förklarade att jag hade haft ett års praktik på en förskola och att jag just nu hade två praktikplatser, men att jag nu behövde ett jobb, berättar Claudine.
Väldigt modigt
Claudine måste ha gjort ett starkt intryck, för när hon en stund senare lämnade förskolan hade hon ett anställningsbevis i sin hand. Hon hade blivit anställd som lokalvårdare på halvtid.
– Jag blev förstås både häpen och jätteglad när Claudine visade upp anställningsbeviset, det är väldigt modigt gjort att bara kliva in och söka jobb på det där viset, säger Rose-Marie, SFI-lärare och kursledare på ”Svenska för livet”.
En ovanlig bedrift
Det långsiktiga målet är förstås att deltagarna i projektet ska uppnå egen försörjning, men med tanke på deras bakgrund och förutsättningar, förväntas den processen ta lång tid, i de flesta fall år. Men i Rose-Maries kurs har två deltagare, på bara några månader, fått arbete, vilket är en ovanlig bedrift.
Lokalvård och arbete i kök
Claudine skulle gärna jobba kvar inom förskolan, men allt fler förskolor stänger på grund av minskat antal barn, så arbetstillfällena blir färre.
– Vi hade ett program här på kursen där vi fokuserade på arbete i förskolan, men vi fick förstås titta åt ett annat håll. Nu är vi mer inriktade på lokalvård och arbete i kök, säger Rose-Marie.
”Jag vill prata, prata och prata svenska”
Claudine har också ändrat inriktning.
– Jag kan inte sitta och vänta på att de föds barn, så att jag får jobba i förskolan, ler hon. Jag tycker om att städa och göra fint, så jag jobbar gärna med det, även i framtiden.
Och så tillägger hon hur viktigt det är att jobba där man träffar människor som pratar svenska.
– Jag vill prata, prata och prata svenska, så att jag blir bättre och bättre. Det är viktigt för mig, säger hon.
VI HAR TRÄFFAT
Caroline Haeffner
Carloline Haeffner är enhetschef på Arbetslivs- och Socialförvaltningen i Falu kommun och har arbetat i projektet sedan starten 2024. Vi passade på att ställa några frågor till Caroline.
Vilken är din roll i projektet?
Jag är chef för de två projektmedarbetare som jobbar i projektet i Falun samt att jag sitter med i styrgruppen för Egenmaktsarenan.
Vad märker du för skillnad nu under projektets gång?
Det vi ser är att vi får mer kunskap om vilka behov som många av dom som deltar i projektet har, personer som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden och som kan ha haft ekonomiskt bistånd under en väldigt lång tid.
Har du några konkreta resultat att dela med dig av?
Framför allt så handlar det om att många av dom som deltar i projektet har stora utmaningar men samtidigt att dom gör framsteg. Det kan t ex handla om att klara av att ta sig utanför hemmet och delta i gruppverksamhet eller att kunna skratta tillsammans med andra. Det handlar mycket om tillit och förtroende mellan projektmedarbetare och deltagare. Det tar tid att bygga förtroende och det tar tid att komma vidare. Har man levt på ekonomiskt bistånd i 10, 20 eller kanske till och med 30 år så finns det inga snabba lösningar som kan trolla fram snabba resultat. Vi ser också att väldigt många av våra deltagare har behov som vi inte kan tillgodose och att många behöver få stöd ifrån socialpsykiatrin. Men att ”hamna rätt”, att få komma vidare till en annan insats, är också ett resultat och ett framsteg. Därför är det viktigt att dom här personerna som deltar i projektet får den möjligheten, att bli sedda och få ett nära stöd för att få möjligheten att hamna rätt.
Vad hoppas du ska hända under resterande delen av projektet?
Projektet innebär ett ständigt lärande och vi testar och anpassar hela tiden utifrån våra deltagare och deras behov. Det är en enda lång lärprocess och jag ser att vi redan har lärt oss mycket och jag tänker att vi framförallt inför kommande aktivitetskrav kommer att ha bra kunskap om målgruppen och vilka aktiviteter vi kommer att behöva kunna erbjuda för dom som har det tuffast.
Något du vill tillägga?
Den här typen av arbete borde implementeras och finnas i den ordinarie verksamheten på vår förvaltning, Arbetslivs och Socialförvaltningen.
< På bilden ses Caroline med sin hund Ebbot, en flatcoated retriver.

Ann-Caroline Furst, är tillbaka på Falun Borlänge-regionen efter en tids föräldraledighet. Varmt välkommen tillbaka!
Ann-Caroline Furst, ny projektledare för Egenmaktsarenan Dalarna
Från och med slutet av augusti tar Ann-Caroline Furst över som projektledare för Egenmaktsarenan Dalarna. Hon må vara ny i just den rollen, men inte hos oss på Falun Borlänge-regionen.
Ann-Caroline har jobbat i projekt tidigare, senast i Lyftkraft 2.0, som är ett av Falun Borlänge-regionens projekt för att stärka företag och kompetensen i Dalarna. Men nu ska hon alltså projektleda Egenmaktsarenan Dalarna efter att ha varit föräldraledig en tid. Vi passade på att ställa några frågor innan hennes återkomst.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll och i återkomsten till jobbet?
Det ska bli otroligt kul att få arbeta med samverkanspartners och kollegor som brinner för samma sak som jag och som arbetar mot samma mål – att (förhoppningsvis) bidra till att göra skillnad på riktigt.
Och så ser jag fram mot att få träffa mina kollegor igen, äta lunch utan att samtidigt fokusera på att mata någon annan och att få vara ensam på toaletten.
Hur ser du på projektet och vad hoppas du att ska resultera i?
Äntligen finns det möjlighet att ge mer stöd till dem som står längst från arbetsmarknaden! Jag hoppas att projektet resulterar i arbetsmetoder som underlättar och ger ett bättre stöd till individen – och som kan implementeras (på riktigt!) hos samverkansparterna. Det kan i sin tur leda till att individen kan närma sig arbetsmarknaden enklare och snabbare och i den bästa av världar bli självförsörjande och ha makten över sitt eget liv. Det är lätt att fastna i floskler och självklarheter när man talar om egenmakt och kontroll över sin situation, men jag bjuder på en sådan här. På en tidigare arbetsplats var mottot: ”Vi ska förändra världen till det bättre, en människa i taget- alla är värda sitt rock’n’roll liv”. Grandiost och klämkäckt så det förslår men fint ändå. Låt oss bidra till att vi alla får möjlighet att leva så nära vår rock’n’roll dröm det går!
För ökad inkludering och minskat utanförskap
Många som står långt från arbetsmarknaden kämpar med flera utmaningar samtidigt – arbetslöshet, ohälsa och språksvårigheter. Egenmaktsarenan Dalarna vill möta detta med ett samordnat och individanpassat stöd där flera insatser kan ske parallellt.
Projektet, som pågår 2024–2027 med stöd från Europeiska socialfonden, drivs av Borlänge, Ludvika, Leksand och Falun tillsammans med Region Dalarna och Fornby Folkhögskola. Målet är att omkring 300 deltagare ska kunna ta steg mot egen försörjning. Med hjälp av den danska BIP-modellen följs varje deltagares utveckling i nio livsområden – ett verktyg för att motivera, justera och anpassa insatser.
I centrum står egenmakt, delaktighet och arbetet med jämlikhet, tillgänglighet och icke-diskriminering. Projektet bidrar också med viktig kunskap om hur vi effektivt kan minska utanförskap och stärka inkluderingen i arbetslivet.
Om Egenmaktsarenan Dalarna
- Projekttid: 2024-2027
Finansiering
Europeiska Socialfonden (ESF) och Falun Borlänge-regionen AB.
Mål med projektet
Under projektet kommer omkring 300 invånare delta i projektet. Målsättningen är att deltagarna gör stegförflyttningar mot egen försörjning.
Mer om projektet
Invånare i utanförskap har ofta en flerdimensionell utmaning bestående av arbetslöshet, ohälsa och ofta begränsade språkkunskaper. Styrkan i problemställningen kräver ett närmare arbetssätt med kapacitet att arbeta med flera problem samtidigt, parallella processer. Stödet för invånaren behöver utformas utifrån individens egna förutsättningar för lärande och förmågor. Stödet behöver utformas med täta uppföljningar av utveckling för att stötta, motivera, justera och kanske planera för nya insatser och aktiviteter.
Detta är kärnan i det av Europeiska Socialfonden finansierade projektet Egenmaktsarenan Dalarna. Projektet pågår från 2024-09-01 till 2027-08-31. Samverkande parter är kommunerna Borlänge, Ludvika, Leksand och Falun tillsammans med Region Dalarna genom Fornby Folkhögskola.
Under projektet kommer omkring 300 invånare delta i projektet. Målsättningen är att deltagarna gör stegförflyttningar mot egen försörjning. Projektet följs upp efter den danska BIP-modellen, utvecklad av Vaeksthusets Forskningscenter, för att säkerställa deltagares progression. Modellen mäter med självskattning som metod nio indikatorer över tid vilket ger ett omfattande underlag för kommande implementering av effektiva metoder.
Projektet lägger stor vikt vid deltagares egenmakt och självstyre som målsättning. Därför är det viktigt att under hela projektperioden arbeta med Europeiska socialfondens horisontella principer om Jämlikhet, Tillgänglighet och Icke-diskriminering.
Egenmaktsarenan Dalarna bidrar till en ökad kunskap kring metoder för att minska utanförskap och öka inkludering genom stärkt deltagande i arbetskraften.

Monica Rönnlund
Projektledare
monica.ronnlund@fbregionen.se
070-617 34 92