UngKraft träffar lärarstudenter

"När man trott på en elev tillräckligt länge, börjar eleven tro på sig själv."

Projektet UngKraft, som fokuserar på elever i skolans åttonde och nionde klass, syftar dels till att stötta de elever som har problematiskt frånvaro, dels att inspirera och motivera elever till att göra genomtänkta studie- och yrkesval. Projektet har pågått sedan 2023 och har, förutom goda resultat, bidragit till ökad insikt om vad som är viktigt i mötet med elever som har en utmanande skolgång. De hittills vunna insikterna delade projektmedarbetarna med sig av till blivande lärare i en träff på Högskolan Dalarna i Falun.

Ökad skolfrånvaro

Antalet elever som inte uppnår gymnasiebehörighet ökar i Sverige. Enligt Skolverket saknade 16,3 procent av eleverna behörighet till gymnasieskolans nationella program 2024, det motsvarar omkring 20 000 elever. En av orsakerna till de oroande siffrorna är stigande frånvaro från skolan. Psykisk ohälsa, stress, social fobi, NPF-problematik och mobbning är några av de orsaker som bidrar till att elever har hög frånvaro, eller i vissa fall inte kommer till skolan alls.

Skapa en trygg relation till eleven

Projektet UngKraft fokuserar på de tjejer och killar i åttan och nian som av olika skäl, hur gärna de än vill, inte klarar av att komma till skolan. Genom elevcoacher på skolan får eleverna individuellt stöd som utgår från deras specifika svårigheter.

Elevcoachernas uppgift är bland annat att ge stöd till var och en av de här eleverna.

Stödet kan innebära allt från att åka hem och hämta eleven till att ta promenader, göra studiebesök, ha kontakt med vårdnadshavare och plugga enskilt tillsammans med eleven.

Framför allt handlar det om att stärka elevernas självkänsla och skapa en trygg relation.

– Det viktigaste är att skapa en relation till eleven, visa att jag bryr mig och att jag tror på honom eller henne. När man trott på en elev tillräckligt länge, börjar eleven tro på sig själv, säger Maria Carlmyren, elevcoach i en åttondeklass på Forssaklackskolan i Borlänge.

Vistas bland eleverna

Under besöket på Högskolan Dalarna i Falun mötte projektmedarbetarna från UngKraft 27 lärarstudenter från hela landet. Under träffen berättade man öppet om utmaningarna och på vilket sätt man jobbar med eleverna under projekttiden. En av de främsta råden till de blivande lärarna var värdet av att skapa bra relationer till eleverna, att vara intresserade, säga hej och vistas bland eleverna.

– Vi vuxna behöver befinna oss i korridorerna, vara trygga vuxna som eleverna kan vända sig till, få bekräftelse av. Det kan verka hopplöst ibland, man kan heja på en elev en hel termin utan att få svar, men det betyder inte att de inte uppskattar det, säger Christin Mårtensson Svedlund, elevcoach i en niondeklass på Forssaklackskolan i Borlänge.

”Informationen är jätteviktig”

Vilma Marklund från Älvsbyn var en av lärarstudenterna på plats under träffen. Hon menar att den här informationen är jätteviktig, framför allt med tanke på att den problematiska skolfrånvaron ökar.

– Det är väldigt värdefullt att vi får råd kring hur vi i läraryrket kan förebygga och förhoppningsvis förhindra att eleverna hamnar i ett sådant här läge. Rådet om att vi ska vara i korridorerna, att vi behövs i närheten av eleverna känns jätteviktigt och kanske framfört allt rådet om att bygga relationer på ett sådant sätt som elevcoacherna understryker, säger Vilma Marklund.

Projektgruppen i Ungkraft